вівторок, 4 червня 2024 р.

🔬 Про інгалятори та їх призначення 📈


💊
Хронічні респіраторні розлади, які включають групу захворювань, що уражують легені, дихальні шляхи та інші пов’язані з ними структури, віднесено Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) до категорії основних причин глобальної смертності та тягаря інвалідності в усьому світі (Mishra B. et al., 2020). Одним із методів лікування цих хвороб є інгаляційна терапія, яка забезпечує доставку ліків у легені, що потенційно  обмежує системний вплив і розвиток можливих побічних ефектів (Cataldo D. et al., 2022). Важливим при проведенні інгаляцій є раціональний підбір як лікарських засобів, так і пристроїв для їх проведення — інгаляторів. Про те, які бувають інгалятори, їх принцип роботи та який краще обрати — у нижченаведеній статті.

Що таке інгалятор та для чого він потрібний?

Ідея прямої доставки ліків у легені базується на давніх традиційних методах лікування, які передбачали використання ароматичних і лікарських парів. Зокрема, вивчення малюнків з єгипетських папірусів показало, що лікування респіраторних проблем в ті давні часи включало не лише вживання різноманітних препаратів із рослинними, тваринними та мінеральними продуктами, а й вдихання парів зі спаленого листя блекоти. У ХІХ ст. куріння сигарет з дурманом, камеліями та беладоною використовували для лікування астми та інших захворювань легень, а сигаретам з опіумом приписували знеболювальні та антидіарейні властивості. Перші прототипи сучасних пристроїв для інгаляції були розроблені в середині ХІХ ст. (Canto Mangana J. et al., 2024).

🌿

📚 Читати далі: https://bit.ly/4e5NKbA

apteka.ua

📨 Приєднуйся у Telegram канал: https://bit.ly/44ixn66
📱 або Viber канал: http://bit.ly/3XCHfEc

Немає коментарів:

Дописати коментар

🔬 Уряд вніс зміни до Положення про Держлікслужбу 📈

💊 Кабінет Міністрів України під час засідання 20 вересня ухвалив рішення про внесення змін до Положення про Державну службу України з ліка...